Konserwy rybne – wartościowa i wygodna forma spożywania ryb

Konserwa rybna to hermetycznie zamknięty produkt rybny (najczęściej w opakowaniu metalowym – stalowym lub aluminiowym; rzadziej spotykane są także opakowania szklane i z tworzyw sztucznych oraz opakowania wieloskładnikowe – np. metalowa puszka z plastikowym przezroczystym wieczkiem), który został poddany w taki sposób obróbce termicznej (cieplnej), że wszystkie drobnoustroje (także ich formy przetrwalnikowe) uległy zniszczeniu.

Jest to więc produkt sterylny, który można przechowywać bardzo długo (nawet kilka lat). Obróbka termiczna nie zwalnia producenta z zastosowania najwyższej świeżości surowców rybnych.

W Polsce podstawowymi surowcami do produkcji konserw rybnych są: szproty i śledzie z połowów krajowych, a także makrela.

Rzadziej spotkań można także konserwy z ryb słodkowodnych, np. pstrągów i ryb karpiowatych. Dość popularne na rynku konserwy z tuńczyków pochodzą z importu.